În urmă cu aproape o lună am încheiat un scurt turneu, împreună cu prietenul meu, Hector Prieto Sanchez. El cântă la un instrument mai puțin folosit în orchestrele simfonice, cu atât mai puțin în ipostaze solistice – Trombon bas
Pe Lucian și pe Hector i-am cunoscut la cursurile de dirijat și fenomenologie ale lui Konrad von Abel, discipol și asistent al lui Sergiu Celibidache. Am fost împreună în Germania, România, Spania, Franța, Belgia, la diverse întâlniri și cursuri, iar povestea Concertului Spaniol a început în anul 2015, la Munchen, când am decis să facem câteva concerte împreună, creînd condițiile nașterii acestui proiect: Lucian compunând, eu dirijând și Hector interpretând. Călătoria pe care am facut-o este lungă, crearea unui astfel de proiect necesitând zile, săptămâni și luni de muncă, de consultări, de încercări. În cele din urmă, am reușit să îl aducem publicului din Bacău, Botoșani și Craiova, în luna februarie a acestui an.
Lucian spune despre Concertul Spaniol, pentru trombon bas și orchestră
“Această lucrare a fost scrisă la cererea unui apropiat prieten, bas-trombonistul spaniol Hector Prieto Sanchez. În propria creație concertul este o primă încercare în mai multe direcții: prima lucrare mai extinsă ca dimensiune, prima lucrare pentru solist și prima lucrare pentru orchestră mare. În compunerea acestei lucrări se urmărește realizarea unei coeziuni în primul rând muzicale – așadar independentă de asociații narative. În acest sens, se bazează pe tradiția concertului clasic, format din trei părți – prima parte în formă de sonată, a doua în formă de lied și a treia în formă de rondo. Am vrut să construiesc o unitate muzicală atât la nivelul fiecărei părți, cât și la nivelul întregului, iar acest fapt este evidențiat de ciclicitatea câtorva motive și momente cheie ce permează întreaga lucrare. Limbajul armonic este de factură neo-tonală. Pentru evidențierea sonorității trombonului bas, au fost excluse din orchestră instrumentele grave de alamă (trombonii și tuba), lăsând astfel acest spațiu sonor doar la îndemâna solistului. Titlul de Concert Spaniol se referă mai puțin la un plan narativ, cât la sonoritățile iberice prezente mai ales în părțile a doua și a treia.”